Helaas staan veel bedrijven er niet rooskleurig voor. De overheid besloot daarom dat een verlenging van de NOW-regeling noodzakelijk is om bedrijven te laten voortbestaan. Maar aan de andere kant zal de NOW 2.0 onvoldoende zijn om alle werknemers hun baan te laten behouden.
Wat de tweede versie inhoudt en wat de verschillen zijn ten opzichte van de eerste, leg ik hieronder kort uit.
* De NOW-regeling 2.0 is nog niet definitief
Bijgewerkt 25 juni 2020: Inmiddels is de NOW wel definitief en in de Staatscourant gepubliceerd. Klik hier voor de regeling + toelichting.
* NOW 1.0 werd verlengd tot 5 juni 2020
Een paar algemene feiten over de nieuwe NOW-regeling
- Vanaf 6 juli 2020 kun je de aanvraag doen.
- De regeling is van toepassing voor de maanden juni, juli, augustus en september.
- Als je NOW 1.0 verkreeg, moet je NOW 2.0 aansluitend laten plaatsvinden.
- De maand maart 2020 geldt als referentiemaand.
Wat is anders in deze NOW-regeling?
50% boete bij ontslag via UWV verdwijnt
De belangrijkste en meest opzienbarende wijziging is dat de 50% boete verdwijnt uit de tweede versie. Dus als je een ontslagaanvraag indient bij UWV vanwege bedrijfseconomische redenen ben je geen boete meer verschuldigd. Dit is natuurlijk een groot verschil ten opzichte van de eerste NOW-regeling.
In tegenstelling tot de vakbonden vind ik dat niet meer dan logisch. Veel bedrijven ontkomen er namelijk niet aan om te reorganiseren. Bovendien wordt vergeten dat de doorlooptijd van een procedure, het in acht nemen van een opzegtermijn en het uitbetalen van een transitievergoeding vaak meer dan de NOW inhoudt. Lees meer in het artikel van journalist Pepijn Nagtzaam van RTL Z waaraan ik ook een bijdrage leverde.
20 werknemers of meer? Vakbonden inlichten
Als je meer dan 20 werknemers voor ontslag voordraagt, moet je de vakbonden betrekken. Op zich is dat niets nieuws, want vanwege de Wet Melding Collectief Ontslag moet dat altijd al.
Maar als de vakbonden geen akkoord geven, moet je alsnog een boete betalen van 5% van het totale bedrag aan de loonkosten dat je van de overheid ontvangt. Met deze zogenaamde ‘anti-misbruik-bepaling’ wil het kabinet voorkomen dat bedrijven het steunpakket aangrijpen om onnodig veel mensen te ontslaan.
Geen bonussen en winstuitkeringen aan directie
Je mag geen winstuitkeringen aan aandeelhouders uitkeren tijdens het ontvangen van de NOW-regeling. Aan het personeel mag je nog wel bonussen uitkeren, maar niet aan directie en bestuurders.
Scholing voor werknemers
Je bent verplicht om je werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Bij aanvraag van de NOW 2.0 leg je hierover een verklaring af. Wel trekt het kabinet hiervoor 50 miljoen euro uit voor het crisisprogramma NL leert door. Daar kunnen mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen.
Wat blijft hetzelfde in deze NOW-regeling?
Klik ter vergelijking hier om het blog te lezen dat ik eerder schreef over de eerste NOW-regeling.
Maar in het kort geef ik even aan wat hetzelfde blijft:
- Je (te verwachten) omzetverlies moet nog steeds tenminste 20% zijn.
- De verplichting om geen ontslag aan te vragen blijft bestaan, maar de korting op de subsidie wordt verlaagd van 150% naar 100%. Dat wil zeggen dat de subsidie gekort wordt met 100% van de loonsom(men) van de werknemer(s) waarvoor bedrijfseconomisch ontslag is aangevraagd.
- Als je een OR of PVT hebt, ben je verplicht die te informeren over de NOW-regeling.
- De wettelijke ontslagbescherming blijft van kracht.
Lees meer in de Kamerbrief van 29 mei 2020.
En dan nog even dit
Als je de NOW-regeling aanvraagt, check ook vooral even bij je administratiekantoor of accountant wat de financiële impact is.
Kort samengevat is het volgende van belang
Bij het bijwerken van dit blog per 25 juni 2020 en de inmiddels gepubliceerde regeling NOW 2.0 is het volgende kort samengevat van belang:
- de duur: van drie maanden naar vier maanden;
- loonsommaand: van januari naar maart 2020;
- correctie bij UWV-ontslagaanvraag: driemaal de loonsom van betreffende werknemers;
- ontslagboete bij ‘WMCO-ontslag’ van 5% over de totale subsidiesom na correctie;
- bonusverbodregeling: generiek verbod op uitkering van dividenden, bonussen aan RvC, bestuur en directie; en
- scholingsinspanning tijdens loonsubsidieperiode.
Meer lezen over reorganisaties?
Mocht je meer willen weten over de arbeidsrechtelijke kant en dan met name over ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen lees dan vooral even mijn blogs. Of stuur me een mail via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Een aantal blogs over reorganisaties:
Lees hier alles over de voorbereiding van een reorganisatie.
Klik hier om het begrip uitwisselbare functie beter te begrijpen.
Hier vind je meer informatie over het afspiegelingsbeginsel.
Vergeet niet de herplaatsingsinspanning.