Als je loonkosten hebt en dus mensen in loondienst hebt en meer dan 20% omzetverlies hebt, dan kom je in aanmerking voor de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, ook wel NOW genoemd.
Hoe zit het en waar moet je rekening mee houden? Ik leg het hieronder uit.
Wat als je al werktijdverkorting aanvroeg?
Als je hier klikt, lees je meer in mijn blog over de regeling van werktijdverkorting (WVT) in relatie tot NOW. De werktijdverkortingsmogelijkheid werd snel stopgezet en daarvoor kwam NOW in de plaats. Maar als je al WVT aanvroeg en het is verwerkt, dan kun je na afloop van de WVT periode alsnog NOW aanvragen.
Je vroeg de WVT aan, maar kreeg nog niets? Dan zal je eerdaags bericht ontvangen waarin extra informatie wordt gevraagd die wel op NOW van toepassing is. Zoals bijvoorbeeld een prognose van het omzetverlies.
Op een vraag van een journalist tijdens de persconferentie van vandaag werd duidelijk dat je aanvraag niet met voorrang wordt behandeld.
Wat is NOW in het kort?
Bedrijven die gedurende een periode van drie maanden tenminste 20% omzetverlies hebben, kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Hieronder meer over de voorwaarden.
NOW regeling is klaar, loketten bijna open
Aldus de Rijksoverheid in het eigen nieuwsbericht. Vanaf maandag 6 april 2020 om 9.00 uur gaan de loketten open en kun je een regeling aanvragen. Dat doe je via deze link.
Het is een unieke situatie en er worden tienduizenden aanvragen verwacht. Dus hopelijk is het digitale loket niet snel overbelast. De overheid stelt er alles aan gedaan te hebben om dit te voorkomen.
Hoe bepaal je de hoogte van het omzetverlies?
Je deelt je totale omzet uit 2019 – gebaseerd op de jaarrekening – door vier.
Dan vergelijk je dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Maar als uitblijvende klandizie een reden is voor de omzetdaling dan zou je dat volgens de informatie van de overheid ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die later start. De keuze voor de meetperiode maak je bij de aanvraag. Bij de definitieve afrekening kan de meetperiode niet worden aangepast.
Bestaat je bedrijf uit een concern? Dan is de omzetdaling van het hele concern belangrijk. Maar de aanvraag voor de NOW gebeurt per werkmaatschappij voor de betreffende loonsom. Inmiddels is dit aangepast (23 april 2020) en geldt het volgende: een individuele dochtermaatschappij, ook wel werkmaatschappij, met meer dan 20 procent omzetverlies, die onderdeel vormt van een concern dat als geheel niet in aanmerking komt voor de regeling, kan vanaf nu toch een beroep doen op de NOW. Maar het is wel aan striktere voorwaarden verbonden.
Verkregen subsidies en andere bijdragen uit publieke middelen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij scholen en culturele instellingen, worden gelijkgesteld met omzet, aldus de Rijksoverheid.
Wat als je bedrijf gestart is na 1 januari 2019 of begin 2020? Dan adviseert het UWV om te bellen voor meer informatie.
Hoe hoog is de compensatie?
Stel, je krijgt de compensatie. Hoe hoog is die dan? Een rekensom van Koolmees: als het omzetverlies 50% is, dan wordt daarvan 90% aan loonkosten gecompenseerd. Dus 45% van de totale loonsom. Ik gaf in mijn eerdere blog al een staatje door dat ook op de website van de Rijkoverheid staat.
De hoogte van de subsidieverlening is A x B x 3 x 1,3 x 0,9.
A staat voor het percentage van de te verwachten omzetdaling en B voor de loonsom.
Als UWV positief oordeelt, krijg je 80% aan het aan jou toekomende voorschot van het UWV. Die ontvang je in drie termijnen. Het eerste deel ontvang je naar verwachting binnen twee tot vier weken na indiening van de aanvraag.
Wat behoort dan tot de loonkosten?
Het UWV neemt de loonsom over uit de loonaangifte van de Belastingdienst, het zogenaamd ‘SV-loon’. Hierboven op komt 30% voor werkgeverslasten zoals vakantiegeld, pensioen en werkgeverspremies met als uitgangspunt de loonsom van januari 2020.
Dus loonsom januari 2020 x 3 x 1,3.
Als je werknemer meer ontvangt dan twee keer het SV-loon dan ontvang je daarvoor geen compensatie. Twee keer het maximum dagloon is momenteel € 9.538,– bruto per maand.
Bereken de hoogte van de NOW subsidie met deze tool
Via deze link kun je door middel van een tool berekenen wat de hoogte van het voorschot betekent voor de uiteindelijke subsidie. De tool is ontwikkeld door het Arbeidsmarktresearchbureau van de Universiteit van Amsterdam onder leiding van hoogleraar en arbeidsrechtgoeroe Evert Verhulp. De rekentool is gratis, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Is er een onderscheid in contractsvorm?
Ook het salaris van flexwerkers, zoals oproepkrachten en uitzendkrachten, komt voor compensatie in aanmerking.
Niet voor de werknemersverzekeringen verzekerde en vrijwillig verzekerde DGA’s vallen niet onder deze regeling. Daarvoor kun je dus geen NOW aanvragen.
Zitten er voorwaarden aan de NOW verbonden?
Ja, de medewerkers moeten ten eerste hun reguliere salaris blijven ontvangen. Althans, je hebt de inspanningsverplichting de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden.
Ten tweede mag je als bedrijf tijdens de periode dat je de NOW ontvangt geen aanvraag doen voor ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. In de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 mag je strikt genomen geen ontslagaanvraag indienen bij UWV.
Let op in geval van overtreding van die tweede voorwaarde
Doe je dit laatste toch? Dan wordt de loonsomberekening gecorrigeerd met de loonsom van de werknemer plus een verhoging van 50% boete.
En indien je bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt zal je aannemelijk moeten maken dat een beroep op NOW een ontslag niet kan voorkomen en waarom niet. Koolmees past de regelgeving hier op aan.
Proeftijdontslag mag dus nog wel, net als het sluiten van vaststellingsovereenkomsten. Beëindigingen met wederzijds goedvinden kunnen dus nog plaats vinden. Ook ontslag of ontbinding aanvragen op andere gronden dan bedrijfseconomische is ook nog steeds mogelijk terwijl je NOW hebt verkregen. Maar let in die gevallen dus wel goed op het feit dat de loonsom zoveel mogelijk gelijk moet blijven.
Verleng je arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd of niet?
Wat ook niet onder de voorwaarden valt, is het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Je mag er dus voor kiezen om een arbeidsovereenkomst van rechtswege te laten aflopen. Daar staat dus wel het eerstgenoemde element tegenover, namelijk dat je de loonsom zoveel mogelijk gelijk moet houden. Raadpleeg vooral je financiële adviseur ten aanzien van dit laatste punt.
Houd rekening met een (voorzienbare) daling van de loonsom
Het inschakelen van een financieel expert (naast een advocaat) heeft dus de voorkeur als het gaat om het berekenen van loonsom en omzetdalingen. Dit geldt nog meer nu er kennelijk een fout is geconstateerd in de regeling die te maken heeft met de voorwaarde dat je de loonsom zoveel mogelijk gelijk moet houden.
- Alleen bij een omzetverlies van 100% is het namelijk zo dat het te verrekenen bedrag geheel in verhouding staat met de afname in de loonsom.
- En wanneer in januari van dit jaar bijvoorbeeld een bonus is betaald of je verlengt arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd niet dan klopt de verhouding omzetverlies en loonsom ook niet.
Lees er meer over in het blog van Boontje Advocaten.
Nu je dit weet, kun je er wat mij betreft in de aanvraag zoveel mogelijk rekening mee houden.
Hoe snel heb je vervolgens geld op je rekening?
Stel je komt in aanmerking voor NOW wanneer kun je de subsidie dan verwachten? Als het digitale proces goed werkt dan ongeveer twee weken maximaal. Drie tot vijf weken wachten, aldus Koolmees en twee tot vier weken, aldus UWV.
Grotendeels zullen bedrijven eind april het geld hebben, zodat ze die salarissen kunnen betalen. Laten we hopen dat de bedrijven in nood het redden tot die tijd.
Hoe vindt de controle achteraf plaats?
UWV stelt dit vast aan de hand van accountantsverklaringen. Het zijn voorschotten van het UWV. Na afloop wordt de NOW dan verrekend, in je voordeel of nadeel. De feitelijke loonsom en het feitelijke omzetverlies wordt dus nadien gecheckt.
Als je misbruik maakt van de regeling kan er ook strafrechtelijk worden gehandhaafd. Of dit echt gaat gebeuren en hoe dat eruit zal zien, is maar de vraag.
Tot slot nog dit over NOW
- Koolmees laat het aan individuele werknemers en werkgevers of vakantiegeld in mei wordt betaald of even opgeschort wordt. Als dat gewenst is, moeten hierover dus onderling afspraken worden gemaakt.
- In eerste instantie geldt NOW voor drie maanden en daarna volgt eventueel verlenging 3 maanden. Tegen die tijd zal bekeken worden of aan die verlenging eventuele extra of andere voorwaarden worden verbonden, zoals scholing.
- Heb je een OR of PVT? Dan heb je een informatie verplichting. Dus informeer ze op z’n minst.
- De NOW wordt beheerst door het bestuursrecht. De algemene wet bestuursrecht is van toepassing. Bezwaar en beroep moeten dus ook mogelijk zijn van de beslissingen van UWV. Ik ben geen kenner op dat vlak en verwijs in zo’n geval graag door.
Lees hier meer informatie in de Kamerbrief over de NOW.
En hier vind je de link naar de hele NOW regeling.
Via deze link vind je beantwoording van Kamervragen van 10 april 2020.
Heb je vragen over de NOW? Stel ze hieronder of mail me via het contactformulier en ik help je zoveel mogelijk op weg.
Hoi Suzanne,
Wat een mooie heldere blog, dankjewel!
Ik vroeg mij af, zij gaan uit van het loon van januari. Maar wat als alle loonsverhogingen plaatsvinden per 1 februari, kan je dan op het SV loon nog een aanpassing doen? Of als een werknemer welke werkzaam was in januari, er in maart al niet meer werkt?
Alvast bedankt voor de informatie!
Geen dank en dank voor het compliment!
Er wordt inderdaad uitgegaan van het loon van januari. Dat kan dus op verschillende manieren een gekke uitkomst hebben. Want wat als je net in januari bonussen hebt betaald bijvoorbeeld? Maar de voorbeelden die jij noemt, zijn ook situaties die in de praktijk voorkomen. Het – zoveel mogelijk – gelijk houden van de loonsom kan dus zeker nog discussie opleveren. De regeling is snel gemaakt om de bedrijven te helpen, maar daardoor zijn er ook een paar van dit soort zaken waar je bij moet stil staan. Mijn advies is dan ook om in voorbereiding op de aanvraag als bedrijf zeker met de financieel specialist en eventueel in combinatie met de arbeidsrechtspecialist goed te kijken wat de gevolgen van de aanvraag kunnen zijn of dit zoveel mogelijk te voorspellen.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers