De NOW 2.0 is nog niet voorbij (voor info over NOW 2.0 klik hier). Vast staat wel dat een heleboel bedrijven nog steun nodig hebben om te overleven.
Op het moment van het schrijven van dit blogartikel is er nog geen definitief besluit genomen. Maar weet dat je ongeveer rekening kunt houden met het volgende:
Verlenging: NOW 3.0
- De NOW wordt met negen maanden verlengd.
- Verlenging vindt plaats per 1 oktober 2020 met drie tijdvakken van drie maanden.
Omzetdaling NOW 3.0
- De minimale omzetdaling over het eerste tijdvak van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021 blijft 20% net als het geval is bij NOW 2.0.
- Vanaf de tweede tranche is de NOW 3.0 alleen beschikbaar voor bedrijven die 30% of meer omzetverlies lijden.
Vergoedingspercentage NOW 3.0
- Van het vergoedingspercentage van 90% in de eerste tranche wordt 10% ingezet om ruimte te creëren voor scholing en werk-naar-werktrajecten.
- Het kabinet gaat met sociale partners in gesprek over de uitwerking hiervan.
- Het vergoedingspercentage dat rechtstreeks naar bedrijven gaat, is in het eerste tijdvak 80%.
- Per tijdvak wordt het vergoedingspercentage verlaagd. In het tweede tijdvak vanaf januari 2021 bedraagt het percentage 70% en in het derde tijdvak vanaf april 2021 bedraagt het percentage 60%. *Per december 2020 is besloten om het vergoedingspercentage op 80% te houden van de loonkosten.
Daling loonsom mogelijk
- Het kabinet geeft werkgevers vanaf NOW 3.0 de gelegenheid om een gedeelte van de loonsom te laten dalen zonder dat dit gevolgen heeft in een verlaging van de subsidie. Het vrijstellingspercentage voor de loonsom loopt op van 10% in het eerste tijdvak, naar 15% in het tweede tijdvak en 20% in het derde tijdvak.
- De werkgever kan in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging) bepalen of en hoe hij de loonsom wil laten dalen. Dat kan via natuurlijk verloop, ontslag of een vrijwillig loonoffer.
- Let op, want in het geval van een vrijwillig loonoffer is nog steeds instemming van de werknemer nodig, omdat arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig door de werkgever mogen worden aangepast.
Bedrijfseconomische ontslag zonder korting
- Er geldt vanaf NOW 3.0 geen korting meer op het moment dat er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag.
- De ondersteuning biedt bedrijven de helpende hand. De bedoeling is om werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden. Tegelijkertijd ziet het kabinet in dat niet alle banen behouden kunnen blijven.
Scholing plus sanctie
- Een werkgever moet zich inspannen om de werknemers die afvloeien naar nieuw werk te begeleiden.
- Behalve die inspanningsverplichting heeft Koolmees naar aanleiding van een motie van Asscher ook een sanctie geïntroduceerd. Als werkgevers aantoonbaar niet voldoen aan de verplichting om van werk naar werk te begeleiden dan kan dat een korting van 5% van het subsidiebedrag tot gevolg hebben. Zoek je als werkgever geen contact met UWV? Maar vraag je wel bedrijfseconomisch ontslag aan? Dan loop je risico op deze sanctie. Je voorkomt dit door in het tijdvak van de subsidieaanvraag via de UWV telefoon NOW contact op te nemen.
Aanvraag en hoogte NOW 3.0
- Het maximaal te vergoeden loon blijft gelijk aan de spelregels van NOW 1.0 en NOW 2.0, namelijk tweemaal het dagloon en dat komt neer op € 9.538,– per maand. Maar in het derde tijdvak wordt dit verlaagd naar maximaal eenmaal het dagloon.
- Het UWV streeft ernaar dat werkgevers vanaf 16 november 2020 de aanvraag kunnen starten voor het eerste tijdvak.
- Werkgevers mogen per tijdvak beslissen of zij wel of geen aanvraag doen.
- Controle op misbruik en oneigenlijk gebruik vindt achteraf plaats. Dit kan leiden tot terugvordering.
Voor bron en meer info raadpleeg deze pdf.
En lees via deze link de Kamerbrief van 30 september 2020.
Inmiddels is de NOW 3.0 gepubliceerd. Klik hier.
Informatie over reorganisaties?
Mocht je meer willen weten over de arbeidsrechtelijke kant en dan met name over ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen lees dan vooral even mijn blogs. Of stuur me een mail via mail@suzannemeijersarbeidsrecht.nl om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Een aantal blogs over reorganisaties:
Lees hier alles over de voorbereiding van een reorganisatie.
Klik hier om het begrip uitwisselbare functie beter te begrijpen.
Hier vind je meer informatie over het afspiegelingsbeginsel.
Vergeet niet de herplaatsingsinspanning.
Foto: Tim Mossholder on Unsplash