‘Zijn onze freelancers nu zelfstandig of stiekem in loondienst?’ Maarten draait zich om naar Bianca.
‘Tja, nu je het zegt. Moesten wij eigenlijk ook niet iets met die modelovereenkomsten van de Belastingdienst?’ Bianca rolt met haar ogen. Weer een taak extra op haar lijst.
‘Volgens mij is het niet verplicht hoor. Kan handig zijn misschien, maar ze zijn ook zo lastig in te vullen.’ Maarten draait weer naar zijn scherm.
Modelovereenkomst; maar dan eenvoudig, snel en gratis
Is dit een slechte reclameboodschap? Ja, eigenlijk wel.
Maar de bedoeling is dat de uitkomst erg handig is. Samen met Marcel Attinger van Creating4u maakte ik een modelovereenkomstgenerator.
Hiermee kun je eenvoudig, snel en gratis online uw eigen modelovereenkomst opstellen.
Twee soorten modelovereenkomst
Via deze link vind je twee modelovereenkomsten, gebaseerd op die van de Belastingdienst.
De één betreft het model “geen werkgeversgezag” en de ander “geen verplichting tot persoonlijke arbeid”.
Elk model is aangevuld met enkele andere artikelen die zeer bruikbaar zijn voor de praktijk. Welke variant is nu het beste om te gebruiken?
Modelovereenkomst geen werkgeversgezag
Is er sprake van daadwerkelijk werkgeversgezag of meer van het geven van aanwijzingen?
Van belang is dat het volgende naar voren komt in de overeenkomst van opdracht, maar met name in de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer:
- De opdrachtnemer heeft de volle verantwoordelijkheid voor het op de juiste wijze uitvoeren van de overeengekomen werkzaamheden.
- De opdrachtnemer deelt de werkzaamheden zelf in.
- Voor zover nodig mag er wel afstemming plaatsvinden met de opdrachtgever ingeval van samenwerking met anderen.
- Indien noodzakelijk richt opdrachtnemer zich naar de arbeidstijden van de opdrachtgever.
- Opdrachtnemer is bij de uitvoering van de werkzaamheden geheel zelfstandig.
- Opdrachtnemer verricht de werkzaamheden naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van opdrachtgever.
- Opdrachtgever kan wel aanwijzingen en instructies geven omtrent het resultaat van de opdracht.
- Opdrachtgever verklaart zich akkoord met het feit dat de opdrachtnemer ook werkzaamheden voor andere opdrachtgevers verricht.
Is het bovenstaande van toepassing in jouw geval?
Zo niet, dan is het model van vrije vervanging wellicht beter werkbaar.
Modelovereenkomst vrije vervanging
Ik hoor uit de praktijk voornamelijk geluiden die erop wijzen dat dit een gemakkelijker model is om te volgen.
Het uitgangspunt van dit model van de Belastingdienst is dat er geen verplichting is tot persoonlijke arbeid. De opdrachtnemer moet zich vrij kunnen vervangen.
De Belastingdienst vindt dat er in ieder geval geen sprake is van vrije vervanging in de volgende gevallen:
- als de opdrachtnemer zich alleen met toestemming van de opdrachtgever door een derde mag laat vervangen (art.7:659 BW);
- wanneer de opdrachtgever de vervanging zelf regelt;
- indien de opdrachtnemer zich mag laten vervangen door een derde, die deel uitmaakt van een aan de opdrachtgever bekende of gesloten pool van personen.
Bij een recht op vrije vervanging beslist de opdrachtnemer zelfstandig of hij of zij zich laat vervangen en door welke persoon. Als de opdrachtnemer wel een meldingsplicht heeft, doet dat op zich niets aan de vrijheid af. Maar, de opdrachtgever heeft geen enkele zeggenschap over de keuze van de vervanger. Het moeten voldoen aan een objectief en noodzakelijk criterium (zoals bijvoorbeeld het door de vervanger beschikken over een rijbewijs als dit voor de werkzaamheden noodzakelijk is) doet niet af aan de beslissingsvrijheid van de opdrachtnemer.
De Belastingdienst wijst er verder op dat het recht om zich vrij te laten vervangen moet passen bij de opdracht en moet stroken met de werkelijke verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Zoals in alle gevallen geldt dat het niet voldoende is als het alleen op papier staat. De werkelijkheid moet dus overeenkomen met wat er op schrift is afgesproken met elkaar. Hoe controleert de Belastingdienst dat dan?
“Bij een beoordeling achteraf kan, in twijfelgevallen, het feit dat vervanging op initiatief van de opdrachtnemer niet of nauwelijks daadwerkelijk is voorgekomen, een licht werpen op de werkelijke tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestaande verhoudingen”, aldus de Belastingdienst.
In theorie is men het erover eens dat dit lastig uitvoerbaar zal zijn voor de Belastingdienst. In de praktijk moet dit uiteraard nog blijken.
Modelovereenkomstgenerator
Vanuit ons eigen vakgebied zijn Marcel Attinger en ik dagelijks bezig om ondernemers verder te helpen met hun onderneming. Gemak en snelle service staan daarbij voorop. Vandaar dat het idee ontstond om samen deze modelovereenkomstgenerator te ontwikkelen.
Via de website www.modelovereenkomstgenerator.nl kunt u daarom snel en eenvoudig zelf aan de slag met een modelovereenkomst. Mochten er daarna nog vragen zijn, benader ons gerust.
Meer lezen over dit onderwerp? Lees ook eens deze blogs: Van VAR naar DBA en VAR verdwijnt; 7 tips