Bij de biologische slager bij mij op de hoek koop ik elk weekend brood. Vreemd? Hij is toch geen bakker. Nou zo gek is het niet, want hij koopt het brood alleen in en bakt het niet zelf.
Zo zou het toch voor elk vak moeten zijn? Ieder doet waar hij of zij goed in is. Hoe komt het dan toch dat zoveel boekhouders en administratiekantoren juridisch advies geven? Van de week zag ik het weer mis gaan bij een door een boekhouder ingediende ontslagaanvraag.
Wat ging er mis door de handelwijze van de boekhouder?
Een kleine ondernemer wilde één medewerker ontslaan, omdat zijn zaak al een tijdje niet goed draaide. Een dag nadat hij de mededeling deed, meldde de werkneemster zich ziek. De ontslagaanvraag werd pas een dag later door de boekhouder ingediend. Het UWV nam de zaak vervolgens niet zomaar in behandeling vanwege het opzegverbod tijdens ziekte. Het bewijs dat zij wel weer op tijd zou herstellen, kreeg hij niet rond.
Wat had er moeten gebeuren?
Als je geen enkel risico wil nemen, kun je alvast ontslagaanvraag deel A indienen en daarna nog in onderhandeling met je werkneemster. Meldt ze zich dan ziek dan is er geen sprake van een opzegverbod. Lees hier hoe je precies misbruik van het opzegverbod tijdens ziekte voorkomt.
Er kunnen overwegingen zijn om dit anders te doen, maar die waren niet met deze ondernemer besproken.
Ik zie alleen de gevallen waar het mis gaat
Dat klopt. En ongetwijfeld gaat het vaak ook goed. Sterker nog, als ondernemer kun je ook zelf een ontslagaanvraag indienen. En als de biologische slager een brood bakt dan smaakt het misschien ook nog. Maar kan hij het ook verkopen in zijn winkel?
Daarom raad ik aan om ook in een geval waarin alles simpel lijkt toch even kort juridisch advies in te winnen. Zelfs als je van mening bent dat het arbeidsrecht geen rocket science is.
Een advocaat is duurder dan een boekhouder
Dat ligt er maar aan. Niet elke advocaat vraagt belachelijke hoge prijzen en schrijft met een hark.
Bovendien zag ik in nog geen uur tijd wat er allemaal mis was gegaan. De ondernemer had hiermee zeker tienduizenden euro’s kunnen besparen.
Ik raad samenwerking tussen boekhouders en advocaten aan. Het gebeurt regelmatig dat ik een administratiekantoor of accountant raadpleeg in mijn zaken. Andersom werkt dat net zo.
Want waar ik iets kan inbrengen over de ontslagaanvraag en de berekening van de opzegtermijn, kan de boekhouder mij uitleggen hoe de jaarrekeningen in elkaar steken.
En nu?
Koop brood bij de bakker en niet van de slager, tenzij hij het inkocht bij de bakker.
Las je mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’ al?
In mijn boek lees je aan de hand van praktische voorbeelden en tips alles vanaf het aannemen van personeel tot aan een eventuele exit. Zo weet je hoe je gedoe voorkomt of zo snel mogelijk oplost. Elk van de negen hoofdstukken sluit ik af met een handige checklist. Meer info? Klik hier. Bestellen? Klik hier.