Moet je een arbeidsovereenkomst eigenlijk op papier zetten? Is dat niet hopeloos ouderwets?
Je bent het wettelijk gezien niet verplicht. Toch raad ik het wel aan. Als je niets op papier zet en je gaat wel al met elkaar aan het werk, loop je als ondernemer grote risico’s.
Zo kan een werknemer al snel claimen dat hij zonder afspraken op papier feitelijk een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft. Of je kunt hem niet ontslaan tijdens de proeftijd. Dat mag namelijk alleen als je die vooraf schriftelijk overeenkomt. Lees bijvoorbeeld hier wat het verschil is tussen een proefperiode en een proeftijd.
Maar ja, vaak vinden ondernemers – en werknemers ook – de formulering van artikelen in de arbeidsovereenkomst gortdroog.
Wat heeft de voorkeur, het eenduidig formuleren van de afspraken of het verdienen van de populariteitsprijs. Of kan het allebei?
Afspraken op een bierviltje
Zo sprak een sportvereniging met een amateurvoetballer een vrij laag salaris af in een arbeidsovereenkomst. Maar de voetballer had twee bierviltjes waar een veel hoger salaris op stond. De afspraak was volgens hem dat zijn werkgever het verschil zwart zou betalen. Hij ontving dat deel niet en stelde een loonvordering in.
Op de bierviltjes stonden twee handtekeningen, namelijk die van werknemer en die van de technisch directeur van de sportvereniging. Eerder was al door een handtekeningdeskundige vastgesteld dat het originele handtekeningen waren. Het hof Den Haag vond dat voldoende bewijs in combinatie met enkele getuigenverklaringen. De verklaring van de technisch directeur dat het puur om een salariswens ging van de voetballer mocht de club niet baten. De sportvereniging moest het achterstallig loon betalen plus wettelijke verhoging en de proceskosten.
Het gaat niet om de vorm van een arbeidsovereenkomst
Een paar jaar terug was het groot nieuws. Tony Chocolonely bood een arbeidsovereenkomst aan van maar één pagina. En op die pagina stonden ook nog eens leuke graphics. Dat was nog eens iets anders dan de standaard arbeidsovereenkomsten van tenminste drie pagina’s of zelfs langer en dan ook nog eens heel saai.
Klinkt goed toch? Zeker.
Tegelijkertijd is daarnaast nog een cao of bedrijfsreglement van toepassing met daarin alsnog een langdradige en saaie uitwerking.
En in sommige gevallen kom je er niet onderuit om bepaalde bedingen nauwkeurig te verwoorden en de handtekening van beide partijen er duidelijk onder te hebben. Dat zal per functie verschillen.
Vergeet in dat kader ook niet de uitgebreidere informatieplicht
Sinds 1 augustus van dit jaar moet elke werkgever namelijk zijn of haar werknemers namelijk verplicht informeren over voor de hand liggende zaken als de naam en woonplaats van partijen. Maar ook over onder meer alle vormen van verlof en scholing.
Lees in mijn blog over de uitbreiding van de informatieplicht wat het precies inhoudt.
Wat vind jij?
Een ouderwetse arbeidsovereenkomst of toch op dat bierviltje?
Meer lezen over wat nu handig is om op te nemen in de arbeidsovereenkomst?
Dan heb ik een tip voor je. Namelijk mijn boek ‘Geen gedoe met personeel, arbeidsrecht voor ondernemers’. Daarin geen wollige vaktermen. Maar wel heldere taal.
En tot 28 augustus 2022 is het boek met 29% korting te verkrijgen. Het kost dan geen € 27,99, maar € 20,–! Bestel direct via Managementboek.nl of hier via Bol.com.
Foto: via Unsplash.