Eerder schreef ik al over de voorwaarden waaronder kosten in mindering mogen worden gebracht op de transitievergoeding. Het langverwachte definitieve besluit is op 11 mei 2015 gepubliceerd.
Ik geef 15 tips welke kosten en hoe je ze in mindering brengt op de transitievergoeding.
Check vooral ook de laatste alinea waarmee ik het blog bijwerkte naar aanleiding van het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans.
1. Scholing of outplacement aanbieden
Dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Kosten voor scholing en outplacement zijn gericht op het helpen van-werk-naar-werk. Dit zijn transitiekosten. Die mag je in mindering brengen op de transitievergoeding.
2. Een werknemer wat langer vrijstellen van werkzaamheden
De duur van een vrijstelling van werkzaamheden die langer is dan het in acht nemen van de gebruikelijke opzegtermijn behoort ook tot transitiekosten. Het zijn de enige loonkosten die hiervoor in aanmerking komen.
Eventueel is het stopzetten van bijvoorbeeld een onkostenvergoeding mogelijk tijdens de vrijstelling. Verder kan er sprake zijn van samenloop gedurende de vrijstelling met een outplacementtraject.
3. Overleggen met werknemer over het opnemen van verlof
Dit kan bijvoorbeeld voor cursusdagen zijn of voor een outplacementtraject.
4. Kosten spreiden
Je kunt bijvoorbeeld tijdens het dienstverband al cursussen aanbieden. Het moet wel gaan om cursussen die buiten de functie van de werknemer omgaan. Dit zijn namelijk activiteiten die tot doel hebben de inzetbaarheid van de werknemer buiten de organisatie te bevorderen.
Denk bijvoorbeeld aan een accountant die een cursus coachingsvaardigheden volgt of een timmerman die zijn lasdiploma haalt.
Het moet dus gaan om vaardigheden die de werknemer aanleert die vervolgens niet één-op-één worden aangewend in de organisatie van de werkgever.
Dit neemt niet weg dat werkgever er niet soms de vruchten van mag plukken. Het hiervan incidenteel gebruik maken mag om nog voor aftrek in aanmerking te komen, maar meer dan dat wordt niet toegestaan.
5. Onder inzetbaarheidskosten vallen ook kosten voor een duale opleiding
Het in mindering brengen mag als de arbeidsovereenkomst uitsluitend is aangegaan omwille van het kunnen volgen van een dergelijke opleiding. Het kan gaan om opleidingen in het kader van de BBL of duale opleidingen in hoger en wetenschappelijk onderwijs.
Kosten kunnen alleen in mindering worden gebracht op de aan de periode van opleiding toe te rekenen transitievergoeding.
Let op! Indien binnen zes maanden na beëindiging van de arbeidsovereenkomst een voortzetting van de arbeidsovereenkomst plaatsvindt, mogen de kosten niet in mindering worden gebracht op de transitievergoeding.
Houd verder rekening met de volgende voorwaarden:
5. Er moet schriftelijke instemming zijn van de werknemer
Én de kosten moeten gespecificeerd zijn. Pas dan mogen ze in mindering worden gebracht op de transitievergoeding.
6. Uitzondering op de regel
Er is op punt 5 een uitzondering gemaakt indien er afspraken zijn tussen werkgevers en werknemers, waaraan de werkgever is gebonden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbod van een outplacementtraject in een sociaal plan. Dan moet de werknemer er wel gebruik van hebben gemaakt.
7. Nog een uitzondering op het instemmingsvereiste
Het instemmingsvereiste is niet van toepassing als het gaat om het in mindering brengen van kosten van duale opleidingen. Een specificatie is dan ook niet nodig.
8. Kosten moeten zijn gemaakt door werkgever die transitievergoeding moet betalen
Voor zowel transitie- als inzetbaarheidskosten geldt dat zij moeten zijn gemaakt door de werkgever die ook de transitievergoeding verschuldigd is.
Als sprake is van opvolgend werkgeverschap kunnen bijvoorbeeld inzetbaarheidskosten die een vorige werkgever heeft gemaakt niet in mindering worden gebracht op de door de opvolgende werkgever verschuldigde transitievergoeding.
9. Ze moeten in een redelijke verhouding staan
Namelijk tot het doel waarvoor de kosten zijn gemaakt.
In mindering brengen is enkel mogelijk voor zover dit kosten betreft die gelet op het maatschappelijk gebruik redelijk zijn in verhouding tot de daarmee bekostigde maatregelen.
10. Periode
Het in mindering brengen mag alleen wanneer de kosten zijn gemaakt tijdens of na de periode waarover de transitievergoeding wordt berekend.
11. De kosten moeten te herleiden zijn naar de desbetreffende werknemer
12. De kosten mogen niet op een derde te verhalen zijn
Denk aan een O&O fonds die de kosten (deels) vergoedt aan de werkgever.
13. De kosten mogen niet op de werknemer kunnen worden verhaald
Denk bijvoorbeeld aan het geval van een studiekostenbeding.
14. Inzetbaarheidskosten die langer dan vijf jaar geleden zijn gemaakt
mogen niet meer in mindering worden gebracht, tenzij werkgever en werknemer schriftelijk een langere of kortere periode zijn overeengekomen.
Dus wat nu?
Bekijk goed waar de mogelijkheden gedurende het gehele dienstverband met je werknemer liggen. Overleg met je werknemer en leg alle afspraken vast.
Bijgewerkt op 13 februari 2019
Op dit moment kijkt de Eerste Kamer naar de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Die zou per 1 januari 2020 in werking moeten treden. Als dat doorgaat, dan worden de mogelijkheden om scholingskosten in mindering te brengen, verruimd. Werkgevers kunnen dan niet alleen inzetbaarheidskosten in mindering brengen die gericht zijn op een andere functie bij een andere werkgever. Maar dan zou je ook inzetbaarheidskosten die gericht zijn op een andere functie in je eigen onderneming in mindering kunnen brengen. Wordt vervolgd.