De praktijk: meer schikken en hogere vergoedingen
Werkgevers sluiten met werknemers vaker een deal om tot een einde van de arbeidsovereenkomst te komen.
NOS stelde dat niet alleen vaker geschikt wordt, maar dat ook steeds vaker hogere vergoedingen dan de transitievergoeding worden meegegeven.
De specialistenvereniging voor arbeidsrechtadvocaten (VAAN) ziet ook dat er meer wordt geschikt, maar ook dat vaak meer wordt betaald. Zowel werkgevers als werknemers kopen het risico op onzekerheid af.
Regelingen zonder transitievergoeding
Deze praktijken zijn aan de orde van de dag. Dat merk ik ook.
Veel werkgevers vragen mij of het mogelijk is om een regeling met een werknemer te treffen zónder dat er een transitievergoeding wordt betaald.
Zo’n verzoek kan allerlei redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfseconomische noodzaak, een situatie waarin een medewerker twee jaar ziek is en ontslagen wordt of bijvoorbeeld een geval van ernstig disfunctioneren.
Het is niet verplicht om een transitievergoeding of andere vergoeding aan te bieden
Of overeen te komen ingeval van een beëindiging met wederzijds goedvinden. Meestal gaat dat via een vaststellingsovereenkomst.
Het gaat nog verder dan het ontbreken van die verplichting.
Er geldt voor een werkgever zelfs geen algemene spreekplicht om werknemer te wijzen op de aanspraak van een mogelijke transitievergoeding.
Geen spreekplicht dus
Ook niet op grond van het beginsel van goed werkgeverschap.
Iedere werknemer heeft 14 dagen dan wel 21 dagen bedenktermijn. Op die manier heeft een werknemer voldoende tijd om informatie in te winnen over de rechten en plichten bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dus ook over de financiële voorwaarden daarbij.
In zo’n situatie zal er ook niet snel sprake zijn van dwang, dwaling of misbruik van omstandigheden.
Dus hoe zit het?
Het is niet verplicht een transitievergoeding op te nemen in een vaststellingsovereenkomst. Evenmin hoef je je werknemer te wijzen op het bestaan van of het recht op een transitievergoeding.
Alhoewel de praktijk kennelijk uitwijst dat er steeds vaker voor steeds hogere bedragen wordt geschikt, is het goed om te weten dat het in sommige gevallen ook anders kan.
Let alleen op: als er een cao van toepassing is, kan dit weer anders zijn.
Wat vind jij? Wordt er meer geschikt en tegen hogere bedragen?
Beste Suzanne,
ik ga waarschijnlijk een vso krijgen ivm verhuizen van de werkgever. voor mij is 30 km verder dan de huidige situatie niet prettig doordat de balans prive/werk zo wordt verstoord. heb ik dan wel of geen recht op een transitievergoeding ?
Beste Bianca,
In verband met vakantie reageer ik iets trager dan normaal. Als de vraag nog van toepassing is, mail me dan even jouw telefoonnummer. Dan bel ik je vrijblijvend voor een advies. Ik heb namelijk iets meer achtergrondinformatie nodig voordat ik je vraag kan beantwoorden.
Hartelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Bianca,
mijn schoonzus heeft een VSO aangeboden gekregen van haar werkgever. Reden is dat WG al vanaf mei al met haar in gesprek is om het contract te beëindigen. Zij is niet meer gelukkig in haar werk en om die reden zich ziek gemeld. Bedrijfsarts geeft aan te re-integreren, maar dat wil ze niet meer. Vandaar het aanbod voor een VSO, maar in de VSO wordt niet gesproken over een transitievergoeding. Kan mijn schoonzus aangeven dat zij hier wel recht op heeft?
Beste Henk,
Ja, dat kan zij zeker aangeven. Check ook alle andere voorwaarden goed van de VSO, liefst laten checken door een arbeidsrechtspecialist. Vaak wordt daar ook wel een vergoeding voor geboden door de werkgever.
Maar let op, teken geen VSO als je echt ziek bent. Er bestaat namelijk geen recht op een Ziektewetuitkering als je een VSO tekent. Als je schoonzus zeker weet dat zij hersteld zal zijn met het einde van de arbeidsovereenkomst én dus beschikbaar is voor de arbeidsmarkt is dit probleem er niet.
Succes en ik hoor wel als ik nog iets kan betekenen.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers (niet Bianca :))
Beste Susanne,
Ik heb een VSO
Getekend in 2017
Naar aanleiding van 2 jaar ziektewet
En dat ik niet terug mocht van de bedrijfsarts
Er staat in als er een bepaalde wet goedgekeurd is , dat de VSO wordt uitbetaald
Nu is mijn vraag
Wordt een VSO dan ook daadwerkelijk betaald
(U kunt mij mailen)
Met vriendelijke groet
M
Beste M,
Die kans bestaat. Maar om daar een goed antwoord op te kunnen geven, moet ik de VSO eerst zien en dan kan ik het beoordelen. Of vraag het de jurist/advocaat die je destijds bijstond. Laat maar weten als ik kan helpen.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Bianca,
Op dit moment zit ik in de ziektewet omdat de zorg voor mijn zoontje erg zwaar is. Hetis veel naar het ziekenhuis enzo met hem.
Nou heeft de arbo arts bepaald dat ik weer moet re integreren. Want mijn lachen zijn niet medisch.
Dit gaat niet omdat ik de zorg op mij heb.
Nou krijg ik van mijn werk een vso maar zonder vergoeding. Mag dit?
Ook mag ik niet ziek uit dienst gaan vanwege de premie.
Hoop dat u mij advies kan geven
Beste Melanie,
Wat een vervelende situatie. Uiteraard raad ik aan niets te tekenen zonder goed advies. Ik kan dat niet simpelweg geven onder een blog, zeker omdat de situatie niet zo eenvoudig is. Ik raad aan om zo snel mogelijk een rechtsbijstandsverzekering in te schakelen als je die hebt of te kijken of je in aanmerking komt voor een toevoeging via het Juridisch Loket. Helpt dat niet schakel dan op een andere manier een arbeidsrechtspecialist in. Je mag me ook altijd even mailen en dan help ik je verder op weg.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers