‘Er zijn er nu al drie ziek en al best lang. Zo kan ik toch niet verder met mijn bedrijf?’
Michel heeft een bedrijf met vijf werknemers. Verder heeft hij nog een paar oproepkrachten rondlopen. Hij snapt heus dat het voor de zieke werknemers geen pretje is. Zij kozen er niet voor ziek te worden. Maar ja, hij zit nu met de kosten. En die lopen best hoog op.
Op dit moment is Michel nog niet uit de brand geholpen als het om de kosten gaat maar dat moet vanaf 1 januari 2020 anders worden. Want de loondoorbetaling bij ziekte wordt volgens de overheid voor MKB makkelijker en goedkoper.
Als je werknemer ziek is, betaal je twee jaar lang zijn loon door
Naast de re-integratieverplichtingen die je over en weer hebt, ben je verplicht het loon twee jaar door te betalen. Hoe hoog het salaris is dat je tijdens ziekte moet doorbetalen, lees je in dit blog. Meer weten over het eerste en tweede spoor? Lees dit blog.
Maar voor het MKB is dat vaak best lang en duur
Net als Michel in de hierboven omschreven casus wil ik niet ter discussie stellen dat de zieke werknemer zijn eigen sores heeft. Bovendien staat het gewoon in de wet dat je twee jaar loon moet doorbetalen tijdens ziekte. Of je het er nu mee eens bent of niet, zo is het nu eenmaal.
Maar dat neemt niet weg dat het voor sommige werkgevers – met name in het MKB – niet altijd te dragen is.
Daar heb je nu toch al een verzuimverzekering voor?
Klopt. Je kunt je ook nu al verzekeren tegen verzuim van je werknemers. Veel (MKB-)bedrijven doen dat dus. Maar niet ieder bedrijf kan dat opbrengen in verband met hoge premies. En bovendien stuiten zij in de praktijk vaak op de kleine lettertjes in de polis die de verzekeraar vrijwaren van afspraken.
Verder helpt die verzekering vaak ook niet met de problematiek rondom re-integratie, terwijl aan de andere kant een afdeling personeelszaken ontbreekt.
Per 1 januari 2020 komt er een zogenaamde ‘MKB-ontzorgverzekering’
Die verzekering vangt het financiële risico op. Bovendien helpt de verzekering bij de verplichtingen en taken van de loondoorbetaling bij ziekte. De hoogte van de premies is nog niet bekend.
Er komt dus een tegemoetkoming in de kosten voor het MKB
In totaal gaat het om 450 miljoen euro, waar met name de kleine werkgevers van profiteren. Het zou volgens de Kamer van Koophandel per werkgever om een bedrag van 1.100 euro per jaar gaan dat je kunt gebruiken voor de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering.
Verder moet deze verzekering transparanter zijn
Daarmee wordt dan bedoeld dat de verzekeraar zijn toezegging om alle verplichtingen van de kleine werkgever over te nemen, ook echt nakomt.
Ik ben benieuwd of Michel en andere MKB-bedrijven hier daadwerkelijk iets aan hebben. Met name of de verzekering ook doet wat hij belooft, namelijk volledig ontzorgen op het gebied van kosten en re-integratie.
De overheid belooft nog meer
De overheid zegt verder nog toe dat per 1 januari 2021 het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op re-integratie-inspanningen leidend wordt. Bovendien zou er meer transparantie moeten komen van UWV. Voor kleine werkgevers moet het duidelijk zijn waar UWV je op beoordeelt bij de re-integratie van je zieke werknemer.
Ik ben heel benieuwd en kan niet wachten, want dat zou toch voor iedereen een geschenk zijn, voor het bedrijf, de zieke werknemers en de adviseurs.
En nu?
Afwachten maar of MKB echt wordt ontzorgd op het gebied van loondoorbetaling en re-integratie van zieke werknemers. Over minder dan één jaar moet het zo ver zijn.
Meer weten over hoe je omgaat met zieke werknemers inclusief praktische tips van experts? Download gratis dit E-book.