Alweer een aantal jaren geleden, gaf ik met een toenmalige kantoorgenoot een lezing aan werkgevers over het vraagstuk in welke gevallen je als werkgever verplicht bent loon door te betalen.
Een van de voorbeelden die wij toen bespraken was of er ingeval van een cosmetische ingreep sprake was van een verplichting tot loondoorbetaling.
Heeft je werknemer recht op loon bij een cosmetische ingreep?
Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Een werknemer heeft in ieder geval geen recht op loon wanneer de ziekte door zijn of haar toedoen – en dus opzettelijk – is veroorzaakt.
Stel een van je werknemers laat een cosmetische ingreep verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een borstvergroting, liposuctie of ooglidcorrecties. Maar het kan net zo goed gaan om een ooglaserbehandeling of zelfs het laten zetten van een piercing. Als werkgever ondervind je hinder van de operatie, want je werknemer is een tijd uit de roulatie.
Maar is dit het opzettelijk veroorzaken van ziekte?
Bijna elke werkgever in de zaal vond dat het loon niet hoefde te worden doorbetaald. De werknemer koos toch zelf voor een dergelijke behandeling?
Er was op dat moment nog nauwelijks jurisprudentie. Er was een enkele uitspraak, namelijk van een kantonrechter te Leiden die in 1999 aan gaf dat sterilisatie geen opzettelijke veroorzaakte arbeidsongeschiktheid betrof.
In 2005 oordeelde de kantonrechter te Maastricht dat het ondergaan van een make-me-beautiful operatie niet als opzettelijk veroorzaakte arbeidsongeschiktheid kon worden aangemerkt.
De uitspraken gaven dus aan dat er niet snel aangenomen werd dat een werknemer ziekte opzettelijk veroorzaakte.
Je had toch dat zaalvoetbal-arrest?
Inderdaad. Even een uitstapje uit de cosmetische wereld. Iedereen kent het zaalvoetbalarrest wel. De uitkomst daarvan was dat de cao-suppletie van 70% naar 100% salaris bij ziekte in deze situatie niet verschuldigd was. Waarom niet? Omdat de werknemer door zijn eigen schuld ziek was geworden. In de cao was voor zo’n geval een uitsluiting opgenomen en de Hoge Raad vond dat OK.
Ontbreekt een medische noodzakelijkheid?
Dit is een belangrijke vraag die je voor en na de cosmetische ingreep met je werknemer bespreekt. Of als het nodig is door de bedrijfsarts laat bespreken.
Een mevrouw die twee cosmetische behandelingen aan haar gezicht had ondergaan was niet ziek volgens de kantonrechter Middelburg. Er was geen medische noodzakelijkheid en zij had enkel de wens om haar uiterlijk te verfraaien. De herstelperiode na een cosmetische ingreep was wel als ziekte te beschouwen, omdat de werknemer verhinderd was arbeid te verrichten.
Wanneer is de ziekte dan door opzet van de werknemer veroorzaakt?
Als je werknemer zeker weet dat hij na de ingreep een bepaalde periode niet in staat zal zijn de bedongen arbeid te verrichten. Dat is het zekerheidsbewustzijn van de werknemer. En dat heeft opzet tot gevolg.
Maar wat als onvoorziene complicaties optreden?
Als er onvoorziene complicaties optreden die niet behoren bij een normaal te verwachten herstel dan is er weer geen sprake van opzet.
Hoe zit het nu?
- Ga gewoon in overleg met je werknemer die een cosmetische ingreep wil ondergaan.
- Bepaal samen of er vrije dagen moeten worden opgenomen of dat de dagen als ziektedagen gelden.
- Tenzij natuurlijk zonneklaar is dat er sprake is van onvoorziene complicaties.
Meer weten over hoe je omgaat met je zieke werknemer? Download gratis dit E-book via deze link.
In maart 2023 gaf ik input voor het artikel van Heidi Klijssen in FD Persoonlijk. Klik hier om te lezen (alleen voor abonnees).
Gaarne zou ik van u willen weten, dat als ik door de WERKGEVERS toedoen, in de WVP terecht kom, en de werkgever van het UWV een loonsanctie krijgt opgelegd, de werkgever mijn loon kan terugbrengen naar 70 % van het salaris. Overigens werkt de werkgever nog altijd niet mee in het 3 jaar aan reintegratie met terugkeer naar mijn oude functie. Ik moet nu ook meewerken aan het tweede spoortraject. En werk nu op dit moment al weer zes en half uur.
Kunt u mij uitleggen hoe dit zit???
Met vriendelijke groet,
Winfried.
Beste Winfried, dit is een zeer specifieke vraag, waarvan het onverantwoord is als ik die zonder nadere achtergrondinformatie beantwoord en ook nog eens onder een blog. Ik kan me voorstellen dat mijn e-book ‘Hoe ga je om met zieke werknemers’ ook wel wat duidelijkheid zal geven, omdat daarin in behoorlijk wat (blog)artikelen meerdere aspecten van arbeidsongeschiktheid wordt belicht. Die kun je via ‘gratis tips’ downloaden. Zijn er dan nog vragen dan raad ik je aan juridische hulp in te schakelen van iemand die jouw specifieke casus kan behandelen.
Succes en vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Bedankt voor je snelle reactie.
Jurist is ingeschakeld, Ik hou je op de hoogte hoe het afloopt.
Met vriendelijke groet,
Winfried.