Minister Asscher ziet inmiddels ook wel in dat met name de seizoensarbeiders met tijdelijke arbeidsovereenkomsten getroffen worden door de Wet werk en zekerheid.
Hoezo worden seizoensarbeiders dan getroffen?
Ik leg nog eens uit hoe het zit met het recht op een transitievergoeding.
Er bestaat recht op een transitievergoeding als een dienstverband ten minste 24 maanden heeft bestaan. Voor het recht op en de hoogte van de transitievergoeding tellen arbeidsovereenkomsten in de keten mee die elkaar opvolgen zonder onderbreking van zes maanden of langer.
Met name seizoensarbeiders werken op basis van tijdelijke arbeidsovereenkomsten die niet worden verlengd. Zij zitten regelmatig zonder baan. Door de langere tussenpoos is het de vraag of zij weer opnieuw worden aangenomen. Geen baan en geen transitievergoeding dus.
Omdat minister Asscher behoud van een baan belangrijker vindt dan het verkrijgen van een vergoeding stelt hij maatregelen voor.
Uitstel van verschuldigd zijn van een transitievergoeding
Hij stelt voor een regeling te treffen op grond waarvan een werkgever geen transitievergoeding verschuldigd is als hij de werknemer de garantie geeft dat hij binnen zes maanden weer bij hem aan de slag kan.
Die garantie moet bestaan uit een nieuwe tijdelijke of vaste arbeidsovereenkomst die ingaat binnen zes maanden. De telling start vanaf het moment waarop een tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt.
Overgangsrecht
Met voorgaande voorgenomen maatregel wordt niet voorkomen dat het arbeidsverleden dat ligt voor 1 juli 2015 meetelt voor het recht op en de berekening van de hoogte van de transitievergoeding. Het onbedoelde en ongewenste effect van de regeling wordt hiermee niet weggenomen.
Daarom zullen arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2012 zijn geëindigd en elkaar met onderbreking van meer dan drie maanden hebben opgevolgd ook niet meetellen.
Bevorderen aangaan vaste arbeidsovereenkomst
Hoe doe je dat dan? Bijvoorbeeld door arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2015 eindigen en onderbroken zijn geweest met een periode langer dan drie maanden niet mee te tellen.
Dezelfde regeling zou volgens Asscher moeten gelden voor de werknemer die voor 1 juli 2015 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft gekregen.
Wat houdt dit dan in?
De opbouw van de transitievergoeding over die periode wordt dan in feite uitgeruild tegen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met de daarbij behorende ontslagbescherming en opzegtermijn.
Hoe zit het dus?
Minister Asscher stelt dus voor dat bij de nieuwe regels bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten niet verder wordt teruggerekend dan 1 juli 2012.
Een uitzondering daarbij zijn de arbeidsovereenkomsten waarbij de oude regels werden gehanteerd, dus bij onderbrekingen van maximaal drie maanden.
Ook zouden werkgevers in dit voorstel geen transitievergoeding te betalen bij de garantie dat een werknemer binnen een halfjaar weer aan het werk kan.
Ik denk dat dit in ieder geval een oplossing in de goede richting kan betekenen. Met name in het geval van seizoensarbeiders. Zowel de werkgevers als de werknemers worden namelijk zwaar getroffen wanneer dit voorstel niet wordt doorgevoerd.