Voor bijna alle arbeidsovereenkomsten die aflopen na 1 februari 2015 geldt:
Eén maand van tevoren schriftelijk aanzeggen of je verlengt. Doe je dat niet of niet tijd? Dan loop je het risico maximaal een maandsalaris boete te betalen. Lees ook dit blog.
Verplichting tot aanzegging
Het breng extra administratieve rompslomp met zich mee waar je niet op zit te wachten.
Tijdens presentaties die ik houd over het nieuwe arbeidsrecht bespreek ik daarom altijd de mogelijkheid om alvast in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op te nemen dat die niet wordt verlengd. Het risico op een boete wordt, zo zou je op het eerste gezicht denken, daardoor volledig in de kiem gesmoord.
Klopt die aanname wel?
Is het mogelijk om de aanzegging al op te nemen in je arbeidsovereenkomst?
Ja. Dit blijkt uit de parlementaire behandeling en de toelichtingen van minister Asscher.
Is daarmee de kous af?
Nee. Minister Asscher denkt dat wanneer je werknemer een dergelijke aanzegging direct krijgt, hij direct ongemotiveerd zal raken. Bovendien acht hij de kans groot dat die zich direct weer op de arbeidsmarkt zal storten. Immers, de werknemer verwacht geen verlenging van zijn arbeidsovereenkomst.
In dit kader moet je je dus afwegen of het tactisch gezien zinvol is om alvast aan te zeggen in de arbeidsovereenkomst.
Kan de verkeerde aanzegging dan nog gerepareerd worden?
Juridisch gezien kan er ook een adder onder het gras zitten. Wat als je werknemer bevalt? Je hebt de aanzegging wel gedaan in de arbeidsovereenkomst, maar je wil bij nader inzien verlengen?
Reparatie lijkt op zich voor de hand liggend, mits dit maar tijdig gebeurt. In die zin zie ik het voordeel overigens niet in van het opnemen van de aanzegging in de arbeidsovereenkomst. De bedoeling was juist om administratieve rompslomp te voorkomen. Dit pleit ervoor de aanzegging op te nemen wanneer je heel zeker weet dat je toch niet verlengt.
Gebeurt de reparatie bovendien niet tijdig dan zijn we weer terug bij af en zou dus (pro rato) een boete verschuldigd zijn. De vraag is dan wel in hoeverre een werknemer deze zal claimen, omdat hij zijn baan behoudt. Maar goed, dat enkele feit hoeft hem niet tegen te houden.
Zoals het geval was in deze uitspraak.
Dus hoe zit het?
Aanzegging in de arbeidsovereenkomst mag. Of het wenselijk is, ligt zeer aan de situatie.
Hoe zeg jij aan? Laat je reactie hieronder achter.
Wat als je op tijd hebt aangezegd met de mededeling dat het contract wel verlengt gaat worden. Echter bijvoorbeeld 1 week voor aanvang van het nieuwe (nog niet getekende) contract, besluiten we toch het contract te verlengen. Heeft de medewerker dan toch rechht op het nieuwe contract, of niet en krijgen wij een boete voor te late aanzegging (naar rato, in dit geval 3 weken)?
Interessante vraag! Ik reageer hier even via een direct bericht op.
Ik ben daar ook benieuwd naar want ik heb het andersom, ben werknemer. Heb aanzegging in contract. Mondelinge voortzetting is besproken, maar voowaarden die besproken zijn, zijn slechter dan eerste contract. Voorwaarden zijn niet schriftelijk gemeld.
Beste Marieke,
Als ik het goed begrijp, is dus aangezegd dat contract niet verlengd wordt. Nu wordt alsnog een optie tot verlenging aangeboden, maar onder slechtere voorwaarden. En dit wordt besproken tijdens de maand voor einde dienstverband?
In eerste instantie is goed aangezegd, zie mijn blog. De vraag is nu of het onderhandelen daarna leidt tot een nieuwe aanzegverplichting. Laat ik voorop stellen dat onderhandelen over nieuwe voorwaarden, ook als deze slechter zijn, altijd mag bij het einde van een contract voor bepaalde tijd.
Deze situatie is natuurlijk wat gek, omdat er eerder aangezegd is dat jullie niet met elkaar doorgaan. In de jurisprudentie vond ik geen antwoord op de vraag. Voor het intreden van de wet is hier wel over gediscussieerd. Vooralsnog zie ik geen aanknopingspunten om te zeggen dat je recht hebt op een aanzegvergoeding.
Als er meer feiten zijn of de feiten anders zijn dan ik hierboven weergeef, laat het weten en dan kijk ik er nog eens naar.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Beste Marieke,
Zojuist las ik nog deze recente uitspraak die ook interessant is voor jouw vraag: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2017:10269
Met vriendelijke groet,
Suzanne Meijers
Nooit geweten dat je een maandsalaris boete kon krijgen. Doen werkgevers dit vaker? Is het ook mogelijk om dit zonder tussenkomst van advocaten zomaar af te dwingen?
Beste Sanne,
Leuk dat je daar achter komt via dit blog! Werkgevers zeggen wel vaker niet of niet tijdig aan. En ja, ook zonder advocaat zou het moeten lukken om de aanzegvergoeding te verkrijgen, maar als dat nou onverhoopt niet lukt, laat het weten. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn een advocaat in te schakelen. Ik licht je graag verder in als het nodig is.
Succes en groeten,
Suzanne Meijers